Știrile zilei – 17 noiembrie 2023

1. Solicitanții care doresc să desfășoare activități de comerț stradal cu produse specifice zilei de 6 decembrie pot depune cereri în intervalul 20 – 24 noiembrie, la sediul municipalității, camera 12, ghișeele 8-9. Comercializarea produselor specifice zilei de Sfântul Nicolae se va putea face între 2 și 6 decembrie. Vânzătorii au obligația să mențină permanent curățenia în locul unde își desfășoară activitatea, în caz contrar, li se va retrage avizul. Cedarea dreptului de folosință a amplasamentului către o altă persoană se sancționează contravențional și duce la retragerea avizului.

2. Colterm întrerupe, între orele 9-17, furnizarea încălzirii, a apei calde și a celei reci hidrofor la punctul termic 3. Măsura vine în urma notificării E-Distribuție Banat care va executa lucrări la rețeaua de medie tensiune de la punctul termic. Sunt afectați abonații arondați străzilor Piața Victoriei, Piatra Craiului și dr. Nicolae Paulescu.

3. Valabilitatea voucherelor de energie pentru persoanele vulnerabile a fost prelungită până la 31 martie, a spus ministrul Adrian Câciu. El a precizat că decizia a fost luată în urma unor consultări cu responsabili de la Bruxelles.

4. YouTube permite creatorilor de conținut să testeze un nou instrument de AI, care poate fi folosit în cadrul filmărilor verticale Shorts, pentru a genera melodii de până la 30 de secunde în stilul unor artiști celebrii. Folosind modelul Lyria, dezvoltat de DeepMind, melodiile pot fi generate pe baza comenzilor scrise și selectând artistul vizat.

5. În Timişoara, între 16 – 18 noiembrie, are loc a opta ediţie a Conferinţei Interdisciplinare NefroCarDia, desfăşurată la iniţiativa Asociaţiei de Medicină Interdisciplinară, în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență Timişoara și Societatea Română de Nefrologie. Laitmotivul din acest an este „De la acut la cronic în boala de rinichi”, păstrând aceeaşi preocupare de abordare individualizată a pacientului şi în acelaşi timp, de conectare într-un limbaj comun a diverselor specialități medicale.

6. Luna noiembrie aduce cu ea competiția pentru alegerea Păsării Anului 2024. Ajunsă la cea de-a șasea ediție, campania a început în 15 noiembrie și aduce în lumina reflectoarelor trei candidați înaripați. Timp de patru săptămâni puteți vota favoritul pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române. Candidații care vor încerca să sunt: gâsca cu gât roșu, pelicanul creț și șoimul dunărean.

7. Cinema Timiș va găzdui, în weekend, un festival de film japonez. Proiecțiile vor avea loc sâmbătă și duminică. Festivalul de film japonez pornește prin țară în lunile noiembrie și decembrie cu o retrospectivă încărcată cu filme animate japoneze apreciate la nivel mondial. Este vorba despre „Grave of the Fireflies”, „Ghost in the Shell” sau „Spirited Away”.