Știrile zilei – 1 noiembrie 2023

1. În această dimineață, Primăria Municipiului Timișoara a început eliberarea terenurilor ocupate ilegal de construcții pe malul Begăi. Vă reamintim că peste 5 hectare de teren proprietatea Municipiului Timișoara sunt ocupate de clădiri și terase pentru care primarul Dominic Fritz a emis dispoziții de demolare. ”Azi dimineață am început să demolăm construcțiile ilegale de pe malul Begăi. Credea cineva că nu vorbesc serios? Două instanțe au confirmat că dispoziția de demolare pe care am emis-o este legală și în vigoare. Bineînțeles că am asistat și încă vom asista la multe ruperi de cămăși, plânsete, amenințări, avocați cu voce gravă, atacuri prin ricoșeu, live-uri disperate. Dar nu ne vom opri. Redăm timișorenilor patrimoniul lor. Unde au fost terase ilegale, clădiri șubrede și betoane sparte, va fi spațiu verde. Pentru că orașul e al nostru al tuturor, nu al șmecherilor”, a spus primarul Dominic Fritz. Primele clădiri ridicate ilegal care au fost demolate în această dimineață aparțin Terasei Boss de pe bulevardul Vasile Pârvan. Cheltuielile de desfiinţare vor fi suportate de reprezentanții Terasei Boss în conformitate cu prevederile art. 33 din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.  „Terasa Boss” a ocupat o suprafață de 6.425 mp din domeniul public al municipiului Timișoara, cu o valoare estimată la 2,6 milioane euro, transmit reprezentanții PMT într-un comunicat.

2. În 2019, vârsta medie de începere a utilizării internetului era de 9 ani, în timp ce în 2023 aceasta a scăzut la 8,2 ani. Aceasta este semnificativ mai scăzută la respondenții sub vârsta de 12 ani (6,8 ani vs. adolescenți 9 ani), la cei de gen masculin (7,8 ani, comparativ cu 8,5 în cazul fetelor) și la copiii care locuiesc în mediul urban (7,7 ani, comparativ cu 8,9 în cazul copiilor din mediul rural). Dacă în 2019, rețelele sociale precum Facebook și Instagram erau cele mai populare, în 2023, Instagram, TikTok, Discord, Snapchat și BeReal sunt semnificativ mai mult utilizate de copii și tineri, iar impactul influencerilor online devine semnificativ, așa cum arată concluziile studiilor sociologice efectuate de Salvați Copiii România, în mod periodic, între 2019 și 2023 și interacțiunile cu copiii în activități de consiliere oferite de echipe multidisciplinare. Organizația Salvați Copiii a lansat Ghidul siguranței pe Internet, în cadrul unui eveniment organizat la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București, desfășurat sub forma unui panel de discuții, unde au fost dezbătute schimbările necesare în societatea românească pentru a proteja mai bine copiii în mediul online, punând accent pe aspectele legislative și educaționale. 

3. Aquatim transmite că joi, 2 noiembrie, între orele 9-15, la intersecția străzii Simion Bărnuțiu cu piața Badea Cârțan se va executa o conectare de conducte. Lucrările fac parte din „Contractul de execuție rețele apă și canalizare Timișoara Nord – lot 2”, iar pe durata lor se va întrerupe furnizarea apei pe strada Simion Bărnuțiu, piața Badea Cârțan și bulevardul Take Ionescu – porțiunea dintre strada Enric Baader și Badea Cârțan. De asemenea, în 2 și 3 noiembrie, între orele 8-14, în Dragșina se va efectua spălarea rețelei de distribuție. Pe durata lucrărilor presiunea apei va fi scăzută.

4. Direcția de Drumuri și Transport a Consiliului Județean Timiș a continuat verificările care au vizat respectarea prevederilor legale de către transportatorii care circulă pe drumurile județene. Pe parcursul lunii octombrie au fost derulate patru controale în Sânmihaiu Român și Șanovița. Controalele au fost făcute de echipe mixte, în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție Timiș și Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportului Rutier și au urmărit atât respectarea greutății și gabaritului, cât și legalitatea și existența actelor însoțitoare la vehiculele verificate. Au fost oprite și s-au cerut documentele de la aproape 60 de autovehicule, fiind aplicate 20 de sancțiuni, în valoare de aproape 50 de mii de lei, ca urmare a constatării încălcării restricțiilor de circulație și a regimului circulației. Verificările vor continua și în luna noiembrie și vor viza mai multe artere din Timiș.

5. Circulaţia vehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone este restricționată pe teritoriul Ungariei până la ora 23:00. Măsura a fost luată de autoritățile ungare, deoarece azi, 1 noiembrie, este sărbătorită Ziua Tuturor Sfinților. În acest context, Poliția de Frontieră amintește că șoferii de TIR sunt obligați să staționeze în parcări până la încheierea restricției, în afara celor care transportă mărfuri periculoase, animale vii, produse alimentare perisabile și altele.

6. În perioada 6 – 17 noiembrie, Primăria Municipiului Timișoara organizează activităţi de deratizare pe domeniul public. Operatorul serviciilor de deratizare va amplasa în spații exterioare de pe domeniul public staţii destinate plasării momelilor. Este indicat să nu atingeți aceste stații și nici conținutul lor. De asemenea, sunt interzise golirea, deteriorarea sau sustragerea stațiilor amplasate pe domeniul public. Prestatorul autorizat pentru efectuarea acestor lucrări este societatea Coral Impex SRL.