Stagiunea 2019/2020 începe la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara cu o coproducție internațională

Stagiunea 2019/2020 începe la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara cu o coproducție internațională care va fi prezentată, în premieră, în Piața Libertății vineri, 30 august, de la 19.

Proiectul european „Someone from Home” („Cineva de acasă”) a fost co-finanțat în cadrul programului Europa Creativă, iar parteneri în proiect sunt Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, Centrul Studențesc de Cultură Novi Sad, trupa de dans contemporan Silk Linz și Centrul de Dans Derida Sofia. Distribuția internațională  a reunit actori și dansatori cu pregătire variată și stiluri artistice diferite – folclor, dans contemporan, actorie și balet.

Coregrafa spectacolului „Someone from Home” Silke Grabinger este din Linz și provine dintr-o familie de șvabi plecați din Banat după al Doilea Război Mondial, iar proiectul a fost gândit ca o cercetare a originilor sale și a conceptului de identitate etnică. Elementele dansurilor șvăbești se îmbină în spectacol cu folclorul românilor, sârbilor, maghiarilor și bulgarilor, dansatorii având libertatea de a propune elemente tradiționale binecunoscute, transmit reprezentanții teatrului.

Spectacolul din Timișoara va avea loc în Piața Libertății vineri, de la 19:00, cu acces liber pentru public, cu muzică live și va permite interacțiunea cu publicul. Înainte de spectacol dansatorii implicați în proiect vor ține un atelier gratuit de dans pentru neprofesioniști – joi, de la 19:00 în Sala Mare a Teatrului. Premiera timișoreană a proiectului „Someone from Home” face parte din programul festivalului Sport21, organizat de Asociația Timișoara Capitală Cuturală Europeană, precum și din a treia ediție a Actor’s World Championships, campionatul sportiv pentru angajații din domeniul teatrului, organizat de Asociația ProTeszt în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara.

Foto: Reinhard Winkler