Proprietarii terenurilor infestate cu ambrozie, greu de sancționat

Amenzile pentru prezența ambroziei pe terenuri sunt greu de aplicat proprietarilor de suprafețe pe care a fost identificată această plantă.

Autoritățile trebuie să îi someze pe aceștia cel târziu până la data de 5 iunie, pentru a le putea aplica amenda ulterior. Conform actualei legislații, chiar dacă proprietarul este amendat și nu își curăță suprafața, autoritățile nu pot interveni, ca în alte țări, pentru a înlătura ambrozia.

„E nevoie de alocarea de fonduri către autoritățile administrației publice locale pentru a exista acea intervenție rapidă din partea unor firme specializate sau servicii publice de a distruge această plantă problemă, dacă nu există disponibilitate din partea proprietarilor, urmând ulterior să se îndrepte împotriva proprietarilor pentru a recupera sumele cheltuite în vederea distrugerii ambroziei. Nu cred că încălcăm dreptul de proprietate. Proprietarul are și drepturi, dar și obligații”, spune vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Parlamentul României, deputatul Florian-Emil Dumitru.

De asemenea, deputatul a mai precizat că schimbările legislative referitoare la ambrozie, inițiate în cadrul Comisiei, vor fi aplicabile la începutul primăverii anului viitor.