O nouă ediție a Festivalului European de Teatru Eurothalia va începe în 20 septembrie 2023

Ediția a 9-a a Festivalului European de Teatru Eurothalia, organizat de Teatrul German de Stat Timișoara, va începe în 20 septembrie 2023, la Centrul Regional de Afaceri, una dintre cele cinci locații în care spectacolele se vor juca anul acesta, alături de Sala Teatrului German de Stat, Sala Operei și a Teatrului Naţional, Piața Libertății și Sala Studio a Teatrului Maghiar 

Timp de 11 zile, publicul va putea viziona 11 producții ale unor trupe și companii de teatru din Europa și va putea participa la ateliere, lecturi publice, dezbateri, tururi de arhitectură, proiecții de film și expoziții foto. Din 5 septembrie, biletele pot fi achiziționate și de la agenția Teatrului German, în plus față de rețeaua online Entertix. 

EUROTHALIA devine, sub motto-ul „Perspective”, un filtru de referință a manifestării teatrale actuale din Europa. Cu scopul de a deschide percepția asupra diferitelor formate din sfera artelor spectacolului european, festivalul aduce laolaltă spectacole de teatru, dans, teatru-dans, teatru documentar și teatru de marionete, spectacole nonverbale și producții cu elemente multimedia și animatronice din Spania, Germania, Belgia, Austria, Franța, Letonia, România, Grecia, Danemarca, Bulgaria și Macedonia. Dintre companiile și artiștii care au confirmat prezența se numără și Rimini Protokoll, Wim Vandekeybus, Ikarus Stage Arts sau Burgtheater.

Eurothalia oferă perspective noi asupra receptării de conținuturi și forme teatrale variate care dezbat prin metode inovatoare teme universale: căutarea adevărului, iubirea, identitatea sinelui și raportul său la societate, istoria, relația omului cu natura și cu mașinăriile noilor tehnologii, prezentul și viitorul. 

Proiectul face parte din Programul cultural naţional Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanţat prin programul Theatre Artistic Excellence, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Judeţului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Foto: TGST