”Nocturnalii în Curtea Franciscană”, prima ediție a stagiunii teatrale independente

”Nocturnalii în Curtea Franciscană”, prima ediție a stagiunii teatrale independente, open-air, proiect care relansează în circuitul cultural una dintre cele mai fermecătoare curți interioare din centrul Timișoarei, cea a Centrului de Cultură și Artă Timiș, continuă duminică, 11 august 2019, de la ora 20:30, cu  spectacolul Erendira&bună-sa/remix #8. Producție Arte-Factum în regia lui Kocsárdi Levente, montarea propune o abordare dramatic premonitivă a unui subiect care răscolește în aceste zile societatea românească.

Suntem artiști. Nu suntem noi cei care profită de tragedii. Uneori le jucăm. Uneori le trăim intens, ca în zilele din urmă. Duminică seara vom juca Erendira&bună-sa/remix #8 cu gândul la Alexandra și la toate erendirele lumii, ce-au cunoscut oroarea și s-au eliberat sau au fost ucise de ea. Continuăm Nocturnaliile în Curtea Franciscană cu un spectacol care exorcizează oroarea. Erendira avea 14 ani”, explică protagoniștii.

Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet, Toamna patriarhului și Un domn foarte bătrân, cu niște aripi uriașe sunt scrierile lui Márquez care au inspirat spectacolul, sunt pretexte care le dau actorilor și personajelor lor prilejul să analizeze linia subțire, continuu fluidă, dintre teatru și realitate.

Încercăm în acest spectacol să vorbim asumat și responsabil despre cele mai monstruoase forme despre abuz. Exploatarea sexuală a unei copile nu poate fi (doar) o poveste exotică sau o știre repetabilă, cu care tindem să ne familiarizăm; dincolo de ficțiunea genială care ne-a inspirat, este o realitate atroce. Erendira&bună-sa este, așadar, teatru de explorare și experiment, teatru-școală și teatru- militant, însă, mai mult decât orice, este un spectacol de teatru cu actori tineri”, subliniază Levente Kocsárdi.

Rezervări de locuri la telefon 0752 111 807, transmit organizatorii. ”Nocturnaliile în Curtea Franciscană” sunt realizate de Asociația Culturală Arte-Factum și Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Foto: CCAJT