La Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș a fost pus în funcțiune cel de-al doilea Computer Tomograf

La Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș a fost pus în funcțiune cel de-al doilea Computer Tomograf. Aparatul, de ultimă generație, vine în completarea dotărilor deja existente în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică, permițând furnizarea unor servicii medicale complete, la standarde înalte. Noul CT are 128 de detectori care contribuie la scurtarea timpului de investigare, dar și o rezoluție ridicată a imaginilor obținute în urma scanării.

“Dincolo de obiectivul pe care ni l-am stabilit, acela de a dezvolta și moderniza Laboratorul de Imagistică și de a-l transforma într-un Centru de Excelență care să aibă aparatură modernă și fiabilă, pandemia ne-a arătat necesitatea dotării cu încă un CT. Numărul scanarilor a crescut în acea perioadă exponențial. Am fost nevoiți să facem zeci de evaluări zilnic la pacienții cu leziuni pulmonare. Practic, scanarea bolnavilor cu COVID-19 ne oferea informațiile necesare <<încadrării în boală>>, adică puteam spune cât de mare era afectarea pulmonară. La un moment dat, am avut și o situație de criză, când, din cauza utilizării intensive, la capacitate maximă, aparatul a cedat și, timp de câteva zile, până când am reușit să schimbăm piesă defectă, evaluările imagistice au fost transferate spitalelor suport”, spune conf. dr. Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Noul Computer Tomograf premite scanarea tuturor zonelor corpului, oferind și posibilitatea de evaluare a patologiei vasculare pulmonare și periferice. Mai mult, datorită timpului foarte scurt de expunere, în medie sub 10 secunde, de exemplu, pentru un CT de torace fără substanță de contrast, aparatura poate fi utilizată și în cazul persoanelor cu insuficiență respiratorie care au dificultăți în a-și menține respirația pe perioada investigației.

CT-ul funcționează, deocamdată, într-o construcție modulară specială, acreditată de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, amplasată în curtea unității sanitare.