Investigații imagistice de înaltă acuratețe la Spitalul Clinic CF Timișoara. OCT – Tomografia în Coerență Optică – este cea mai modernă tehnică de investigare a ochiului

OCT este aparatul care permite evaluarea sănătății ochilor. Tomografia în coerență optică permite diagnosticarea, tratarea, dar și urmărirea în timp a mai multor afecțiuni oculare. Cu ajutorul aparatului, se pot vizualiza straturile retinei, obținându-se o imagine 3D a ochiului. Practic, este realizată o hartă care contribuie la depistarea precoce a unor boli ale ochilor.

OCT-ul este similar ecografiei, însă, în locul ultrasunetelor, utilizează unda luminoasă în infraroșu care scanează straturile retinei și ale celorlalte componente ale globului ocular. Astfel, se obțin imagini ale unor secțiuni foarte fine, cu grosimi de ordinul micronilor, chiar sub 10 microni, și în felul acesta se realizează o vizualizare 3D a ochiului. Această tehnică imagistică este noninvaziva, noncontact, nedureroasă, neiradiantă, nu necesită anestezie. În același timp, ne ajută la stocarea imaginilor. Practic, putem urmări evoluția unei afecțiuni în timp”, spune dr. Ileana Bosun – medic primar oftalmolog șef secție oftalmologie Spitalul Clinic CF Timișoara.

Aparatul permite o scanare foarte rapidă a ochiului cu ajutorul unei radiații luminoase cu infraroșu. Imaginile obținute astfel sunt la o rezoluție mare, ce permite identificarea modificărilor structurale ale ochiului. Practic, straturile retiniene pot fi foarte ușor segmentate și măsurate. Investigația durează cel mult 10 minute, timp în care pacientul urmărește un spot luminos în interiorul aparatului. Scanarea se produce fără a intra în contact cu ochiul pacientului.

Medicii recomandă ca, în cazul persoanelor cu afecțiuni oculare, după vârsta de 40 de ani, investigațiile să fie efectuate de două ori pe an. OCT-ul a fost achiziționat prin programul POIM de dotare a Spitalului Clinic CF Timișoara