O pacienta in varsta de 64 de ani a primit o a doua sansa la viata. In cursul acestei saptamani in cadrul SCJUPBT a fost efectuata cu succes, pentru prima data in tara noastra, o procedura de implantare a unui dispozitiv intrasacular de deviere de flux intr-un anevrism cerebral intracranian. Pacienta suferise doua anevrisme cerebrale, dintre care unul probabil rupt, cu hemoragie subarahnoidiana abundenta, dar cu examen neurologic normal si cefalee puternica.

“In aceste conditii echipa noastra a fost nevoita sa trateze ambele anevrisme cerebrale (unul a fost tratat cu tehnica clasica de plasare de coiluri in sacul anecrismal iar al doilea prin tratarea cu acest dispozitiv intrasacular). Al 2-lea anevrism era neabordabil neurochirurgical din cauza imediatei vecinatati cu trunchiul cerebral, structura anatomica vitala. Lipsa acestei intervenții de urgenta ar fi fost fatala”, transmit intr-un comunicat reprezentantii unitatii sanitare.

Procedura a fost efectuata de catre o echipa condusa de medicul neuroradiolog interventionist, Dr. Cristian Mihalea (CHU Bicetre, Paris Franta) si medicii SCJUPBT, Dr. Adrian Tutelca, Dr. Catalin Juratu, Dr. Dana Crisenescu si Dr. Adrian Popica, din cadrul compartimentului  radiologie interventionala. Procedura marcheaza o noua etapa in neuroradiologia interventionala romaneasca deoarece acest tip de dispozitiv reprezinta varful tehnologic actual la nivel mondial in tratamentul minim invaziv al anevrismului cerebral. 

Astfel de proceduri trebuie efectuate cat mai repede deoarece in primele 48 de ore resangerarea unui anevrism rupt poate fi fatal. Pacienta se afla in afara oricarui pericol, urmand ca in zilele urmatoare sa fie externata la domiciliu.