D.S.P. Timiș: recomandari legate de redeschiderea unităților de învățământ preșcolar

Redeschiderea creşelor, grădiniţelor, afterschool-urilor constituie un moment important în contextul starii de alertă impusă de infecția cu virusul SARS-CoV-2. Acesta trebuie tratat cu maximă atenție și seriozitate, implicând o colaborare strânsă între părinți, personalul medical, didactic și de îngrijire.

Etapa acesta nu trebuie să provoace îngrijorare sau panică în rândul parinților, atâta timp cât sunt respectate regulile de prevenție cuprinse în Ordinul comun nr. 1076/2020 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, transmit cei de la Direcția de Sănătate Publică Timiș.

“Momentul redeschiderii unităților de învățământ preșcolar se suprapune cu o patologie specifică primăverii (alergii, viroze) care poate da simptomatologie asemănătoare cu cea produsă de infecția cu virusul SARS-CoV-2, fapt confirmat și de domnul Profesor Universitar Dr. Mihai Gafencu, medic primar pediatru în cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara.Conform recomandărilor dumnealui, părinții sunt rugați să supravegheze cu atenție stărea de sănătate a copiilor, iar în cazul în care aceștia prezintă febră sau simptome respiratorii (tuse, rinoree), să evite expunerea acestora în colectivitate și să se adreseze personalului medical, în vederea stabilirii diagnosticului și a conduitei medicale care se impune. Pentru evitarea aglomerării excesive a unităților de primiri urgențe, adresabilitatea în caz de nevoie se va face gradual, începând cu medicul de familie, în caz de necesitate, Centrelor de Permanență, iar în cazuri deosebite sau de o gravitate sporită, Spitalului de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara, unde copiii vor fi supuși testării RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în comunicatul D.S.P. Timiș.

Direcția de Sănătate Publică a Județului Timiș va verifica, prin personalul de specialitate, modul de punere în aplicare a normelor sanitare, la nivelul unităților de învățământ mai sus-menționate.