Aquatim implementează un sistem digital de contorizare în Timișoara

Aquatim a început achiziția unui sistem în valoare de peste 14,8 milioane de lei, pentru digitalizarea contorizării în Timișoara. Pentru a completa suma necesară, operatorul regional de apă și canalizare a semnat un contract de finanțare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru circa 9,8 milioane lei, din care 7,9 milioane lei fonduri europene, 1,2 milioane lei de la bugetul de stat, 186 000 lei de la bugetul local și 600 000 lei cofinanțare Aquatim.

Proiectul propune instalarea în Timișoara a 8000 de contoare inteligente de apă rece, care permit o serie de funcții avansate, de transmitere automată, către server, a consumului, dar și a altor informații, precum detectarea unor situații de consum anormal (consum prea mare, consum prea mic), detectarea încercărilor de manipulare a mecanismului, starea bateriei.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea gradului de digitalizare al operatorului regional Aquatim la nivelul municipiului Timișoara. Prin implementarea acestui sistem avansat de monitorizare a stării tehnice a rețelei și contorizare inteligentă, se pot reduce pierderile de apă în zona de furnizare cu 30%.