În cadrul Centrului de Imagistică de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș se poate stabili, cu ajutorul unui aparat performant, densitatea și rezistența osoasă, așa numita osteodensitometrie. Aceasta se realizează pe bază de raze X.

Tehnica de evaluare imagistică a densității osoase, DEXA, poate determina riscul producerii osteoporozei, adică acea fragilitate crescută a oaselor, dar și pe cel al producerii unor fracturi din cauza reducerii densității minerale și a durității oaselor. Practic, DEXA determină calitatea unui os sănătos. Analiza realizează o comparație a nivelului densității osoase cu o valoare considerată standard.

“În funcție de acest indice de densitate osoasă, vorbim de osteopenie, care este un grad ușor de demineralizare osoasă sau de osteoporoză, în care gradul de afectare este mult mai sever. Aparatul, în urma investigației, poate să aprecieze această densitate dând un indice. În cazul în care acesta este sub -1, vorbim de un scor patologic. Pacienții care au factori de risc, pacienții care iau tratament cronic, cu corticoterapie, pacienții cu boli pulmonare cronice, cu hepatite cronice au drept indicație realizarea acestui tip de investigație o dată pe an, mai ales în cazul femeilor aflate la menopauză”, spune dr. Diana Manolescu – medic primar radiolog, șef Secție Radiologie Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș.

Dacă valoarea analizei este între -1 și -2,5, vorbim de o scădere nu foarte accentuată a densității osoase, de osteopenie, iar o valoare mai mică de -2,5 arată existența osteoporozei. Investigația imagistică este simplu de realizat, nu durează mai mult de 10 minute. Pacientul este așezat pe o masă, iar un braț mobil al aparatului, cu un tub de raze X, este amplasat deasupra pacientului. Investigația nu este dureroasă și presupune analiza densității osoase la nivelul șoldului și a coloanei lombare. Atât osteoporoza cât și osteopenia sunt mult mai des întâlnite la femei.