65 de ani de teatru maghiar instituționalizat la Timișoara

În 15-16 iunie 2018, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara aniversează 65 de ani de existență – 1953 a avut loc prima premieră a teatrului maghiar timișorean ca instituție profesionistă, cu finanțare  permanentă. În 1957, Teatrul a trecut de la statutul de „secție maghiară” la instituție  de sine stătătoare, iar în ultimele decenii Teatrul Maghiar s-a impus ca parte integrantă din mediul multicultural al regiunii.

Aniversarea din 15-16 iunie va fi prilej ca foștii angajați ai teatrului să povestească despre spectacolele de succes din trecut, iar trupa actuală să-și reafirme talentul și să mulțumească încă o dată spectatorilor, datorită cărora interesul pentru arta teatrală există în continuare, transmit reprezentanții teatrului.

Pentru a marca aniversarea, prietenii teatrului sunt invitați în 15 iunie, de la ora 17:00, la vernisajul expoziției „65 de ani momente memorabile”, care va reuni o serie de fotografii vechi și obiecte de recuzită și costume folosite în spectacole de la înființarea oficială a instituției.

În ziua următoare, 16 iunie, de la ora 11:00, va fi proiectat spectacolul de mare succes din 1998, „Lorenzaccio”, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, scenografie Adriana Grand, text Alfred de Musset, care a marcat începutul unei lungi colaborări fructoase cu celebrul regizor Victor Ioan Frunză. Înregistrarea va avea supratitrare în limba română, iar intrarea e liberă în limita locurilor din sală.

Sâmbătă, 16 iunie, de la ora 19:00 în Sala Mare va fi prezentat spectacolul aniversar de gală „THE SHOW MASK GO ON”. Conform tradiției, vor fi acordate și titlurile de membri onorifici ai teatrului, celor care au urmărit și susținut activitatea teatrului cu devotament și dragoste. Spectacolul aniversar va readuce pe scenă fragmente din spectacolele: LECȚIA (2001, regia: Victor Ioan Frunză), HAMLET (2003, regia: Victor Ioan Frunză), ISTORIA COMUNISMULUI, POVESTITĂ PENTRU BOLNAVII MINTAL (2003, regia: Victor Ioan Frunză), ISTVÁN, REGELE (2007, regia: Vas-Zoltán Iván), AI LĂV IU (2009, regia: Puskás Zoltán), OPERA ŢĂRĂNEASCĂ (2013, regia: Szikszai Rémusz), OPERA CERŞETORILOR (2015, regia: Kokan Mladenović), CRĂIASA ZĂPEZII (2018, regia: Traian Savinescu).

Biletele pentru spectacolul de gală au preț unic de 30 lei și se pot lua de la casa de bilete din str. Alba Iulia, nr.2, de luni până vineri, între 16:00-19:00 sau de pe biletmaster.ro.

Foto: Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”