Muzeul Național al Banatului cu sprijinul Consiliului Județean Timiș marchează un secol și jumătate de la înființarea celei mai importante instituții muzeale din vestul țării. Cu acest prilej va fi vernisată expoziția „150 de ani de la întemeierea Muzeului Național al Banatului”, vineri, 15 iulie, de la ora 19, în mansarda B1 a Bastionului Theresia.

Expoziția este una cronologică și va conține peste 150 de obiecte de patrimoniu, de o valoare inestimabilă, multe dintre ele vor putea fi văzute de public pentru prima dată. Evenimentul ilustrează activitatea tuturor secțiilor muzeului, de la înființarea instituției în anul 1872 până în prezent, cuprinzând patru mari secțiuni cronologice: de la înființare până la sfârșitul Primului Război Mondial (1872–1918); perioada interbelică și anii celui de-Al Doilea Război Mondial (1919–1946); muzeul în anii regimului comunist (1947–1989); activitatea muzeală în cele trei decenii de democrație (1990 – în prezent), transmit reprezentanții instituției.

Vizitatorii vor avea la dispoziție panouri cu ecrane tactile pe care vor putea vedea șantierele de cercetare arheologică sau reconstituri. „150 de ani de la întemeierea Muzeului Național al Banatului” va putea fi vizitată până în 31 august, în mansarda B1 a Bastionului Theresia.