Reguli noi în privinţa legii violenţei în familie

Reguli noi în privinţa legii violenţei în familie. Agresorul ar putea fi obligat, de instanţă, să meargă, periodic, la secţia de poliţie. Perioada la care trebuie să se prezinte în faţa autorităţilor va fi stabilită de judecători. De asemenea, agresorul trebuie să anunţe poliţia dacă îşi schimbă locuinţa şi să comunice adresa noului domiciliu. Asta în cazul în care există un ordin de evacuare din casa familiei. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, notează digi24.ro.

Sursa: www.digi24.ro

Șoferi amendați pentru că și-au parcat mașinile în stațiile RATT

Mai mulți șoferi din Timişoara au fost amendaţi de poliţiştii locali, în zilele trecute, pentru că şi-au parcat maşinile în staţiile Regiei Autonome de Transport Timișoara. Conducătorii auto care și-au lăsat mașinile în stațiile mijloacelor de transport în comun au îngreunat, astfel, staţionarea autobuzelor şi troleibuzelor, dar si urcarea sau coborârea călătorilor, transmit oamenii legii.

Astfel de situații au fost întâlnite în stațiile de pe Calea Martirilor, Calea Șagului, strada Gheorghe Lazăr, Calea Lipovei şi Simion Bărnuțiu. Poliţiştii locali îi atenționează pe șoferi că aceste verificări vor continua. Amenzile sunt cuprinse între 290 și 725 de lei, mai spun polițiștii locali.

Sursa foto: Poliția Locală Timișoara

Orașele din Crișana, Transilvania și Banat au cele mai bune spitale din țară

Cu 16 spitale de stat și private, alături de alte peste 90 de cabinete private și zeci de farmacii, Oradea a fost desemnat ca fiind centrul urban cu cele mai bune facilități medicale din România, potrivit unui studiu realizat de platforma de anunțuri imobiliare Storia.ro.

Clasamentul continuă cu orașele Brașov, Timișoara, Târgu-Mureș, Baia Mare, Pitești și Cluj-Napoca. La polul opus, printre cele mai dezavantajoase orașe din punctul de vedere al facilităților medicale se numără Giurgiu, Focșani, Tulcea, Călărași, Constanța, Bacău și Vaslui. La nivel de regiuni istorice, Banat a fost desemnat de 8.332 de români ca fiind regiunea cu cele mai bune facilități medicale, fiind urmată de Maramureș, Crișana si Transilvania, mai arată analiza realizată.

Proiect de lege: Companiile aeriene ar putea fi obligate să furnizeze autorităţilor datele pasagerilor

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de lege ce vizează combaterea terorismului, potrivit căruia companiile aeriene vor fi obligate să furnizeze autorităţilor datele pasagerilor. Concret, este vorba despre data emiterii biletului, cea a călătoriei, datele de contact, itinerariul sau agenţia de turism prin care a fost cumpărat biletul.

Proiectul de lege interzice prelucrarea informaţiilor cu privire la originea rasială sau etnică, opiniile politice, religia, apartenenţa la un sindicat, starea de sănătate, sau orientarea sexuală. Datele pasagerilor vor fi păstrate timp de 5 ani, după care vor fi şterse automat, conform acestui proiect de lege.

Programul de vară la Aeroportul Internaţional Timişoara

Aeroportul Internaţional Timişoara anunţă că, începând de duminică, 26 martie 2017, intră în vigoare noul orar al zborurilor, valabil până în 28 octombrie. Modificările sunt legate de orele de zbor, de frecvenţe, dar vor fi introduse şi noi destinaţii accesibile direct de pe Aeroportul Timişoara.

“În sezonul de vară sunt incluse zboruri suplimentare către destinaţiile cele mai solicitate de pasageri, precum şi o destinaţie internă nouă, Constanţa. Astfel, Timişoara va fi legată de toate regiunile istorice, Transilvania, Moldova, Muntenia şi Dobrogea.”, a declarat directorul general al Aeroportului Internaţional Timişoara, Daniel Idolu.

Începând din luna iunie va fi introdusă o nouă destinaţie: Constanţa, cu 2 zboruri/săptămână, în zilele de vineri şi duminică. De asemenea, vor creşte frecvenţele pentru cursele de Memmingen (de la 2 la 3 zboruri/săptămână) şi Roma (de la 2 la 3 zboruri/săptămână), conform reprezentanților AIT.

Timp de o săptămână – în perioada sărbătorilor Pascale şi apoi permanent, din luna iunie, va creşte frecvenţa săptămânală a zborurilor spre şi dinspre: Dortmund (de la 2 la 3 zboruri pe săptămână) şi Valencia (de la 2 la 3 zboruri pe săptămână). Pe de altă parte, va fi redus numărul de zboruri spre Bucureşti, de la 39 de curse pe săptămână, la 31.

De asemenea, în sezonul estival vor fi reluate zborurile charter spre destinaţiile cunoscute de vacanţă din Turcia şi insulele greceşti. Companiile aeriene îşi rezervă dreptul de a aduce modificări programului de zbor, au mai spus cei de la AIT.

RATT: Linia 23 pentru noile microbuze

Regia Autonomă de Transport Timișoara înființează de luni, 27 martie 2017, o nouă linie de transport în comun. Aceasta va pleca din Ciarda Roșie și va fi deservită de unul dintre microbuzele cumpărate de primărie.

Traseul Liniei 23 va fi următorul: sens giratoriu Matei Millo – str. Matei Millo – Nicolae D. Cocea – Martir Constantin Radu – Iuliu Podlipny – Calea Urseni – Gavril Musicescu – Calea Martirilor – Mareșal Constantin Prezan (capătul liniei de troleibuz 15) și retur.

Stațiile spre str. Constantin Prezan vor fi: Electrotimiș – Martir C. Radu – Dimitrie Dinicu – Uzina de Apă Calea Urseni – M. Sadoveanu – Mureș – Constantin Prezan – buclă Constantin Prezan.

Pe sens invers, stațiile vor fi buclă Constantin Prezan – Mureș – M. Sadoveanu – Uzina de Apă Calea Urseni – Dimitrie Dinicu – Martir C. Radu – Electrotimiș.

Sursa foto: www.ratt.ro

Jandarmeria Română aniversează 167 de ani

În data de 3 aprilie 2017, Jandarmeria Română aniversează împlinirea a 167 de ani de când domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc şi a semnat “Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.

În acest sens, Gruparea de Jandarmi “Glad Voievod” Timişoara organizează o serie de manifestări care au debutat cu sărbătorirea veteranilor unităţii. În zilele următoare, până la finele lunii martie, sunt organizate concursuri sportive de tir, şah, tenis de masă şi minifotbal, la care s-au înscris jandarmi din unitate. De asemenea, va fi organizată și competiţia „Cupa presei la tir”.

Sâmbătă, 1 aprilie 2017, începând cu ora 10, jandarmii se vor afla în zona Iulius Mall, unde vor prezenta exerciţii demonstrative, tactică de intervenţie, tehnică de autoapărare, dresaj canin, coborâre în rapel şi tiroliană. Pentru cei care vor să viziteze sediul unităţii, în data de 4 aprilie, de la ora 9, va avea loc evenimentul „Ziua porţilor deschise”, transmit reprezentanții Jandarmeriei.

Proiectul Exchange continuă la Universitatea Politehnica Timișoara

La Universitatea Politehnica Timișoara este în desfășurare o nouă ediție a proiectului Exchange. Studenți din Iaşi, Bucureşti, Sibiu, Alba-Iulia și Oradea au venit la UPT pentru a studia în intervalul 20 – 26 martie 2017. Tot în această perioadă, studenți de la Facultatea de Electronică și Telecomunicații au ocazia să particpe la cursurile desfășurate în centrele universitare partenere.

„Suntem încântați că putem oferi colegilor din anii de licenţă posibilitatea de a experimenta mediul academic, respectiv viaţa socială și culturală din alte centre de profil din țară. Schimburile de experiență ne-au ajutat să ne lărgim orizonturile, să construim prietenii și să evaluăm în cunoștință de cauză calitatea programului de studii ales”, a declarat Vasile Aluaș, coordonatorul proiectului Exchange.

Liga Studenților din Facultatea de Electronică și Telecomunicații coordonează acest proiect și își propune să ofere studenților posibilitatea de a compara modalitățile de predare, materiile și dotările existente în oferta educațională a facultăților implicate în proiectul Exchange.

Proprietarii de clădiri istorice din Timișoara, ajutați de specialiști

Biroul de relaţii cu publicul al Asociaţiei Culturale Salvaţi Patrimoniul Timişoarei se va deschide luni, 27 martie 2017, pe strada Memorandului, numărul 64. Va fi deschis de două ori pe săptămână, în fiecare luni și marți, între orele 11 și 13, dar, dacă vor exista solicitări, programul va fi prelungit. „Am luat această hotarâre pentru a întinde o mână de ajutor timişorenilor care întâmpină probleme legate de clădirile istorice si de patrimoniu în care locuiesc, în relaţia cu administraţia locală şi celelalte instituţii ale statului. În acest mod vom cunoaşte mai bine situaţia patrimoniului cultural construit al Timişoarei”, transmit cei de la ACSPT, scrie debanat.ro.

Sursa: debanat.ro
Foto: www.mediafax.ro

Circulație închisă pe unele străzi din centrul Timișoarei

Circulația va fi închisă, duminică, 26 martie 2017, între orele 8:00 şi 12:00, în zona centrală a Timişoarei. Pe 26 martie va avea loc prima ediție a SportGuru Timisoara 21k, eveniment care propune, pe lângă cursa de semimaraton, o ștafetă, un cros de 10 kilometri, un cros popular de 3 kilometri și mai multe curse pentru copii. Concursurile de alergare vor avea loc pe străzile oraşului, pe un traseu securizat, în centrul orașului.

Traseul va fi închis pe următoarea rută: Piața Libertății, strada Vasile Alecsandri, strada Lucian Blaga, piața Iancu de Hunedoara, strada 20 Decembrie 1989, strada Patriarh Miron Cristea, bulevardul Mihai Eminescu, bulevardul Ferdinand I, bulevardul Constantin Diaconovici Loga, splaiul Tudor Vladimirescu, bulevardul Mihai Viteazu, strada Virgil Madgearu, strada Sfânta Rozalia, strada Virgil Onițiu, bulevardul Victor Babeș, strada Profesor George Dragomir, bulevardul Vasile Pârvan, strada Traian Lălescu, bretele Pasaj Michelangelo, bulevardul Corneliu Coposu, strada Johann Heinrrich Pestalozzi, strada Barbu Iscovescu, strada Ofcea, strada Cuvin, strada Cornelia Sălceanu, splaiul Nistrului, bulevardul 3 August 1919, podul Decebal, splaiul Nistrului (nord), strada Dionisie Liniția, piața Academician Corneliu Micloși, strada Episcop Joseph Lonovici și strada Doctor Gheorghe Marinescu.

Circulaţia pe aceste străzi va fi închisă între orele 8 şi 12. În intervalul menționat, instituțiile amplasate în zona de circuit a semimaratonului nu vor avea cale de acces, iar liniile de transport în comun care trec pe aceste trasee vor fi deviate.

Aproape 1.000 de concurenți vor participa la prima ediție a SportGuru, au transmis organizatorii. Concursul va începe la ora 9 pentru semimaraton şi cros, de la ora 9.05 pentru crosul popular, iar de la ora 12.30 vor porni cursele pentru copii.