RATT: TelVerde pentru persoanele cu dizabilități

Regia Autonomă de Transport Timișoara pune la dispoziția persoanelor cu dizabilități un nr. de telefon TelVerde (0800 410 415) în vederea programării accesului în mijloacele de transport în comun. Cei de la RATT spun că atunci când o persoană cu dizabilităţi este în staţie, poate suna la dispecerat pentru a anunţa unde se află  și pe ce mijloc de transport vrea să circule. Dispecerul va lua legătura cu șoferul primului mijloc de transport care va trece prin stația respectivă și îi va solicita să ajute persoana cu dizabilități.

La Timișoara, autobuzele și troleibuzele sunt noi, în timp ce majoritatea tramvaielor au vechime de câteva zeci de ani. Unele dintre ele au fost reabilitate și dotate cu facilități pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, conform www.debanat.ro.

Programul de audiențe cu cetățenii la Consiliul Județean Timiș

Președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, are program de audiențe cu cetățenii în fiecare zi de marți,  între orele 10-12, la cabinetul său de la etajul I, înscrierea făcându-se în săptămâna anterioară desfășurării acestora, la Registratura instituției, telefon 0256/406.413, conform reprezentanților CJT.

Vicepreședintele,Roxana Iliescu, are programate audiențele joia, între orele 10-12, la cabinetul său de la etajul 2, camera 206. Înscrierile se fac în ziua audiențelor, la cabinet (telefon 0256/406.334), între orele 8-10. Programul de audiențe cu cetățenii al vicepreședintelui Traian Stancu este în fiecare zi de miercuri, între orele 10-12, la cabinetul său de la etajul 2. Înscrierile se fac în ziua anterioară desfășurării audienței, la cabinet (telefon 0256/406.333).

Cetățenii se pot înscrie în audiență și la secretarul județului, Ioan Dănuț Ardelean. Audiențele au loc vinerea, între orele 11-14, la cabinetul său de la etajul 2, camera 201, iar înscrierile se fac în ziua desfășurării acestora, între orele 8-10, la Registratura CJT, au mai spus reprezentanții CJ Timiș.

Foto: www.timisoaraexpress.ro

UPT – singura universitate din Timișoara care a câștigat un Laborator Digital de la Google

Proiectul Atelierul Digital sponsorizat de Google și-a anunțat câștigătorii. Printre cele 10 universități din România, care au câștigat un Laborator Digital, se numără și Universitatea Politehnica Timișoara, singura din orașul de pe Bega. Rezultatul a fost posibil prin implicarea studenților și a cadrelor didactice care au parcurs trainingul online, finalizând modulele interactive și acumulând puncte pentru universitate, transmit reprezentanții UPT.

Proiectul Atelierul Digital s-a adresat celor care fac primii pași în marketingul online, dorind să își dezvolte aptitudinile antreprenoriale și digitale sau să își înceapă carieră printr-o certificare validată de Google și recunoscută IAB European. Totodată, proiectul Atelierul Digital a oferit unui număr de 3 studenți posibilitatea de a beneficia de o experiență educațională la New York. Cei calificați pentru bursa din Statele Unite ale Americii au avut punctaj maxim la toate cele 23 de module ale cursului. Denisa-Andreea Fumărel, studentă a Universității Politehnica Timișoara, în anul III, la Facultatea de Electronică și Telecomunicații, este una dintre persoanele alese pentru a pleca la New York, au mai spus cei de la UPT.

 

ANAF: Unele firme nu trebuie să mai depună anumite formulare

Contribuabilii neînregistraţi sau înregistraţi în scopuri de TVA şi a căror cifră de afaceri este inferioară sumei de 220.000 de lei la data de 31 decembrie 2016 nu mai au obligaţia completării şi depunerii formularului 392A – “Declaraţie informativă privind livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în anul 2016”, respectiv a formularului 392B -“Declaraţie informativă privind livrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiile efectuate în anul 2016”, al căror termen de depunere ar fi fost până la data de 27 februarie 2017, transmite Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Informaţii suplimentare se pot obţine de la biroul central de asistenţă telefonică a contribuabililor, la numărul de telefon 031.403.91.60 sau de la birourile pentru asistenţa contribuabililor din cadrul administraţiilor finanţelor publice județene.

Expoziție de pictură, la Muzeul de Artă Timișoara

Muzeul de Artă Timișoara organizează astăzi, 23 februarie 2017, de la ora 18, la Palatul Baroc din Piaţa Unirii, vernisajul expoziției de pictură Viorel Toma. Evenimentul va fi marcat de un concert de muzică ambientală compusă de Ilie Stepan, în interpretarea lui Ilie Stepan și Horia Crișovan.

Expoziția prezintă, în premieră, munca din atelierul pictorului Viorel Toma cuprinsă între anii 1982-2016. Pe simeze sunt desfășurate lucrări de pictură în ulei pe pânză, acuarelă, desen și caligrafie, relevând un demers conceptual unic în peisajul artistic actual.

Născut la Lugoj acum 72 de ani, Viorel Toma a studiat arta plastică la Timișoara și Cluj, sub îndrumarea maestrului Julius Podlipny. Coleg de generație și prieten cu fondatorii Grupului Sigma – Cotoșman, Bertalan și Flondor, a preferat să lucreze singur, abordând grafica și arta opticală (opArt). Începând cu anii ’80, Toma se dedică picturii, căreia îi rămâne fidel până astăzi. Numeroase expoziții în țară și în străinătate (Ungaria, Polonia, Austria, Italia, Olanda, Norvegia etc.) i-au sporit notorietatea. A fost distins cu numeroase premii, dintre care amintim: Marele premiu la expoziția de Artă Creștină, Budapesta (1995) și Premiul UAP, secțiunea pictură (2005). Doctor în Arte Vizuale, Viorel Toma a fost decorat în 2005 cu Meritul Cultural în grad de cavaler, transmit reprezentanții Muzeului de Artă.

Expoziția va fi deschisă publicului până în data de 15 aprilie 2017, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 10 și 18.

Sursa foto: www.muzeuldeartatm.ro

Peste o mie de locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, peste o mie de locuri de muncă vacante în țări precum Malta, Italia, Danemarca, Marea Britanie, Germania, Belgia, Irlanda, Cehia și altele. Se caută șoferi de autobuz, asistenți medicali, lucrători în agricultură, sudori, electricieni, mecanici auto, ospătari sau reprezentanți vânzări, transmit reprezentanții Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot vedea toate ofertele pe pagina www.eures.anofm.ro sau se pot prezenta la sediul agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau reşedinţă, unde consilierul EURES îi poate îndruma.

Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare

Părinții vor putea depune cererile de înscriere a copiiilor în clasa pregătitoare,  la secretariatele școlilor, în perioada 27 februarie-16 martie 2017. În clasa pregătitoare, vor fi înscriși obligatoriu toți copiii care împlinesc 6 ani până în data de 31 august 2017, inclusiv. La cererea părinţilor, copiii care fac şase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, pot merge şi ei în clasa zero, dacă evaluarea psihosomatică dovedeşte că ei vor reuşi să parcurgă cu succes anul şcolar.

Până în data de 2 martie, școlile pot organiza ziua porților deschise, astfel încât părinții și copiii să poată vizita sălile de clasă și să poată discuta cu cadrele didactice. Formularele privind înscrierea în clasa pregătitoare pot fi găsite și pe internet, pe site-ul ministerului Educației, edu.ro. Listele cu rezultate se vor afișa pe 22 și 23 martie.

Cei care nu vor prinde un loc la școala pe care o doresc pentru copilul lor pot depune cereri la alte unități de învățământ care mai au locuri libere, în cea de-a doua perioadă de înscrieri, între 24 – 30 martie 2017. Un copil poate ajunge într-o unitate de învăţământ dacă are domiciliul în circumscripţia în care aceasta este arondată.

Pentru anul școlar 2017-2018, în Timiș sunt propuse 268 de clase pregătitoare pentru 5.902 copii. Printre unitățile de învățământ din Timișoara cu cel mai mare număr de clase aprobate se numără Școala nr. 7 din Timișoara, cu 7 clase pregătitoare (25 de copii într-o clasă), Școala Gimnazială nr. 30, cu 6 clase, Școala Gimnazială nr. 30 din Timișoara, cu 4 clase sau Liceul Grigore Moisil cu patru clase.
Lista completă a claselor pregătitoare aprobate în Timiș poate fi găsită aici.

Aquatim va întrerupe furnizarea apei potabile în Voiteg

Aquatim va întrerupe furnizarea apei reci, vineri, 24 februarie 2017, între orele 9 și 15, în localitatea Voiteg, pentru spălarea rețelei de distribuție a apei și a rezervorului de înmagazinare. Astfel de lucrări se desfășoară regulat, în cadrul programului Aquatim de mentenanță preventivă a rețelelor de apă, transmit reprezentanții societății.

“La reluarea alimentării cu apă rece este posibil ca la robinete să curgă apă tulbure. Deoarece această perturbare va fi de scurtă durată, recomandăm clienților să nu se folosească apa în scopuri menajere, până la limpezirea ei completă. Rugăm, de asemenea, consumatorii să ia măsuri de stocare a unor cantități de apă care să le acopere necesitățile pe perioada anunțată”, au mai spus cei de la Aquatim.

 

Săptămână plină la Casa Artelor din Timișoara

Casa Artelor își deschide porțile în această săptămână pentru toți amatorii de teatru, muzică, film sau arhitectură. Maratonul cultural începe marți, 21 februarie 2017, de la ora 19.00, în sala Studio Art. Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Universitatea de Vest – Facultatea de Muzică și Teatru prezintă atunci spectacolul – lectură Gardenia sau Griji cu lapte de Elżbieta Chowaniec. Cu o distribuție ce reunește eleve de liceu și studente, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” continuă astfel dialogul, pe de o parte, cu liceenii și studenții, pe de altă parte, cu publicul invitat să se familiarizeze cu texte valoroase ale dramaturgiei contemporane, transmit reprezentanții DJPC Timiș. Spectacolul se desfășoară în limba română, intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Joi, 23 februarie, tot de la 7 seara și tot în sala Studio, are loc o proiecție de film, eveniment organizat de Asociația Marele Ecran. Este vorba despre “Odiseea” – proiecția poveștii celebrului explorator francez Jacques-Yves Cousteau. Biletele, disponibile doar înainte de proiecție, costă 10 lei. Capacitatea sălii este de 45 de locuri.

Sfârșitul de săptămână este dedicat celor mai mici dintre spectatori. Aceștia sunt așteptați sâmbătă, de la ora 17.00, în Sala Studio, la cea de a doua reprezentație a music-hall-ului “Gheto” – producție a Teatrului Țache, semnată de Simona Vintilă.

Tot în această săptămână, galeria Pygmalion, din cadrul Casei Artelor, găzduiește expoziția “Restauratori români: Arhitectul Ștefan Balș”. Expoziția stă pe simeze până în data de 1 martie 2017.

Mașinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate de către SDM

În cazul în care vă lăsați mașinile în locuri interzise sau pe trotuare, atunci este posibil să nu le mai găsiți unde le-ați parcat. Societatea Drumuri Municipale din Timișoara a fost mandatată de consilierii locali să ridice toate aceste mașini. Cei care ridică mașinile vor lucra 24 de ore din 24, așadar nu puteți scăpa de ei nici măcar în timpul nopții. În cazul în care vi se ridică mașina va trebui să plătiți 150 de lei, iar pentru relocare 300 de lei. În plus, va fi percepută o taxă pe ziua de staționare în depozit care este 5 lei. Mai mult, se vor ridica și mașinile care încurcă buna desfășurare a lucrărilor edilitare.